Održana komemoracija za žrtve Jazovke (2020.)

22nd Jun 2020 Vijesti

Kod jame Jazovke, nedaleko od Sošica na Žumberku, 22. lipnja 2020. odana je počast za 447 žrtava – vojnika, ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara, koje su tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata ubili partizani, a svetu misu služio je varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak.

Poslana je poruka hrvatskim vlastima da “dostojno obilježe hrvatske žrtve s Bleiburga, Macelja, Tezna, Dakse, Jazovke i drugih stratišta“. Od hrvatskih je birača zatraženo da na predstojećim parlamentarnim izborima “provedu izbornu lustraciju i ne daju glas onima koji su bili dio jugoslavenskog komunističkog poretka”.

“Još su biskupi s kardinalom Franjom Kuharićem prije 25 godina pisali vlastima pismo o tome da krvnici ovih jama imaju ime i prezime; no krivi su i naredbodavci, ideolozi, tvorci sustava koji je unaprijed planirao krvavi obračun s neistomišljenicima, bez zakonite obrane“, rekao je biskup Mrzljak.

U ime Hrvatskog obrednog zdruga “Jazovka” proglas je pročitao Frano Čirko.

Proglas prenosimo u cijelosti:

PROGLAS S JAZOVKE 2020.

Prisjećajući se žrtava jugoslavenskoga komunizma koje danas ovdje obilježavamo, Hrvatski obredni zdrug Jazovka u ime hodočasnika Spomen-pohoda na Jazovku opetovano podsjeća vlasti Republike Hrvatske na zahtjeve iz prethodnih proglasa koji se uporno ignoriraju.

Ne zaboravljamo da, iako već tri desetljeća živimo u demokratskoj Republici Hrvatskoj, još uvijek u ustanovama vlasti sjede ostatci jugoslavenskoga komunističkoga poretka koji priječe dovršetka postupka izgradnje hrvatske države kao nacionalne države hrvatskoga naroda i postupka dekomunizacije hrvatskoga društva.

Ne zaboravljamo da vlasti Republike Hrvatske i dalje u Srbu i Sisku službeno obilježavaju stvarne i izmišljenje oružane ustanke protiv hrvatske države, dok istodobno mirno promatraju pokušaje zabrane komemoracije za hrvatske žrtve bleiburške tragedije.

Ne zaboravljamo da se i dalje u hrvatskoj javnosti obeshrabruje znanstveno istraživanje hrvatske povijesti Drugoga svjetskoga rata i poraća, a pojedinci koji se bez potpore znanstvenih i drugih ustanova samostalno bave takvim istraživanjima bivaju ostracizirani i napadani.

Ne zaboravljamo da širom hrvatskih gradova i naselja i dalje stoje spomenici te imena ulica i trgova posvećeni jugoslavenskim komunistima odgovornima za brojne zločine nad hrvatskim narodom u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Ne zaboravljamo da brojna hrvatska stratišta iz Drugoga svjetskoga rata i poraća i dalje stoje neobilježena, a često i zaboravljena; a da ekshumirana tijela hrvatskih žrtava leže u podrumima zagrebačkih bolnica i čekaju da ih se identificira i pruži im se dostojanstven pokop.

Zbog svega toga tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za obnovu i uređenje u izvornom obliku hrvatskih vojničkih groblja, kako dolikuje uljuđenim državama.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za konačno utvrđivanje masovnih grobnica žrtava jugoslavenskoga komunističkoga terora te ekshumaciju žrtava, kao i da se ranije ekshumirane žrtve identificiraju te da im se pruži dostojanstven pokop u zajedničkoj grobnici na mjestu ekshumacije uz poštivanje svih ljudskih vrjednota i vjerskih običaja.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske pokrenu istrage i kaznene postupke protiv živućih osoba koje su sudjelovale u jugoslavenskim komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom tijekom Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske provedu dekomunizaciju javnih prostora, odnosno da uklone sve spomenike te preimenuju ulice i trgove posvećene jugoslavenskim komunistima odgovornima za zločine nad hrvatskim narodom.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za znanstvena istraživanja Drugoga svjetskoga rata i poraća te da se poruči jasno “ne” pokušajima manjega dijela znanstvene zajednice da se spriječi legitimna i potrebna revizija hrvatske povijesti 20. stoljeća.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske prekinu s obilježavanjem događaja usmjerenih protiv opstojnosti hrvatskoga naroda i hrvatske države te da dostojno obilježe hrvatske žrtve Bleiburga, Macelja, Tezna, Dakse, Jazovke i drugih stratišta.

Kako bi se hrvatski narod riješio tereta jugoslavenske komunističke prošlosti i spremno zakoračio u bolju budućnost, pozivamo Hrvatice i Hrvate da na predstojećim izborima za Hrvatski sabor provedu izbornu lustraciju i da svoj glas ne daju onima koji su bili dijelom jugoslavenskoga komunističkoga poretka, kao ni onima koji štite ostatke jugoslavenskoga komunizma.

Ne zaboravljamo da su počinitelji zločina Jazovke znali što čine! Stoga Hrvatski obredni zdrug Jazovka, svjestan da je stiglo vrijeme da Istina i Pravda ugledaju svjetlo dana, u ime sudionika ovoga Spomen-pohoda jamči spremnost na bezuvjetnu provedbu do ispunjenja svih zadaća iz ovog i ranijih proglasa. Hrvatska mora prekinuti šutnju!

Na djelu za Dom!

U Sošicama 22. lipnja 2020.

HOZ Jazovka

Foto: Hina