Proglas sa Spomen pohoda na Jazovku 2022.

22nd Jun 2022 Vijesti

Braneći pravo na istinu, ime i grob žrtava jugo-komunističkoga terora, mučenički sveti spomen čuvamo, pa Hrvatski obredni zdrug Jazovka u ime hodočasnika Spomen-pohoda na strahotnu jamu Jazovku šalje ovaj proglas vlastima Republike Hrvatske.

U srpnju godine 2020. ekshumirani su iz jame Jazovke kod Sošica na Žumberku kosturi 814 žrtava komunističkih zločinstava od godine 1943. do 1945. Na vrhuncu su tih zločinstava na Jazovki titoisti zvjerski ubijali pacijente zagrebačkih te inih bolnica. Unatoč tomu vlasti Republike Hrvatske do danas nisu identificirale ni jednu ekshumiranu žrtvu. Hoće li prešutno nadalje prikrivati zločinstva pa bezimene žrtve na kraju skloniti u nekakvu zajedničku grobnicu i sve to, štoviše, nazvati dostojanstvenim ukopom? Znanost je, premda strogo kontrolirana, potvrdila da „nema žrtve bez imena ni zločinstva bez počinitelja“. Ali, hrvatske vlasti ne čine ništa kako bi znanstvenim istraživanjima ubrzale identifikaciju pa u skladu s hrvatskom baštinom i propisima Republike Hrvatske doista dostojanstveno pokopale posmrtne ostatke s imenima žrtava na nadgrobnoj ploči. 

Sustavno se vlasti RH dodvoruju počiniteljima zločinstava, zločinstva relativiziraju prihvaćajući ideološki predložak po kojemu su takva zvjerstva počinjena, ne osuđuju ubojice žrtava onoga rata i poraća te opraštaju zločinstva počinjena nad hrvatskim narodom u Domovinskom osloboditeljskome ratu. A očito se oni, što im je oprošteno, ne kaju zbog svojih zlodjela. Štoviše, ističu i znakovlje pod kojim su zatirali Hrvatsku, dok im vlasti Republike Hrvatske novcem izdašno pomažu. Istodobno vlasti RH primjenjuju dvostruka mjerila prema državljanima Republike Hrvatske na svim razinama života. Pokušavaju zabraniti naša povijesna znamenja, pozdrave i komemoracije. Podcjenjuju i kleveću naše domoljubne skupove diljem domovine i tuđine. Možemo reći, sve čine da nam Tuđina postane Domovina.

Kada se ljeta Gospodnjega 2018. navršilo sto godina organiziranoga terora nad Hrvatima i hrvatskom državom u svim oblicima jugoslavenske države, upozorili smo i pozvali hrvatske vlasti neka raskinu s naslijeđenim starim strukturama, posebno s komunističkim nazorom i praksom, koju nam potomci komunističkih silnika serviraju kao jedino prihvatljivu. Takvi su tranzicijom i privatizacijom u doba Hrvatskog obrambeno-osloboditeljskoga rata zauzeli sve poluge vlasti pa se danas ponašaju kao vlasnici Republike Hrvatske. Nisu proveli kaznene postupke protiv tada još živih nalogodavaca i izvršitelja zločinstava na bezbrojnim Jazovkama. Dapače, čini se da nakon sto godina organiziranoga srpskoga terora slijedi sto godina organiziranoga dobivanja srpskih optužnica. Naivno smo vjerovali da će od predsjednika Tuđmana proklamirana pomirba, u koju se zaklinju i današnji nositelji vlasti, pridonijeti prestanku terora i stalno poticanih sukoba radi očuvanja njihove vlasti i vlastitih pozicija. Za uzvrat, čini se, Hrvatima se na svim razinama uskraćuju prava, kako politička tako i sudbena. Zasebna je priča državno odvjetništvo, njegov nerad i šteta zbog lošeg, možebitno i namjerno pogrješnoga vođenja pojedinih predmeta. Takva praksa datira od obnove hrvatske samostalnosti s javnim tužiocima, a nastavila se s državnim odvjetnicima. 

Vrhunac sluganske, ulizičke politike jest nova pomirbena politika (u biti protuhrvatska), ovjenčana krilaticom quid pro quo kojom je besramno žrtvovan i sramoćen general hrvatske pobjedničke vojske za kratkoročne interese grupe poznate kao hrvatsko-srpska trgovačka koalicija. S takvim se podvalama, izvrtanjem činjenica i ugađanjem Srbiji borimo još i sada – nije znano do kada? 

Ističemo da vlasti Republike Hrvatske prešućuju i ne odgovaraju na prijedloge mnogih domoljubnih udruga s HOZ-om Jazovka na čelu. Stoga ponovo zahtijevamo: uspostavite neovisan Državni ured za žrtve, osigurajte mu posebnim zakonom samostalnost u radu, dostatna financijska sredstva za rad, ovlasti za pokretanje znanstvenih istraživanja, sudskih i drugih postupaka u svezi sa svim žrtvama, i to hrvatskim vojnicima, ženama, djecom, časnim sestrama, svećenicima i stranim vojnicima po međunarodnome pravu. Istodobno predlažemo da vodstvo i tijela Državnog ureda za žrtve izaberu domoljubne udruge, nositelji zavjeta i brige za pojedina grobišta, a stručna tijela popune suradnicima za dragovoljno i stručno istraživanje na ponos Doma i Naroda.

Zahtijevamo neka se posmrtni ostatci žrtava komunističkih zločinstava iz jame Jazovke pokopaju u grobnicu koja se mora izgraditi tik uz jamu Jazovku, poštujući sve ljudske i vjerske vrjednote i običaje.

Također, kao i prošlih godina, opetovano zahtijevamo neka vlasti Republike Hrvatske provedu dekomunizaciju javnih prostora, to jest uklone spomenike te preimenuju ulice i trgove posvećene jugoslavenskim komunistima, odgovornima za zločinstva nad hrvatskim narodom.

Zahtijevamo neka vlasti Republike Hrvatske prestanu hvaliti djela i zbivanja usmjerena protiv hrvatskoga naroda i hrvatske države pa neka dostojno uzvise Hrvate žrtve. Neka se međudržavnim sporazumom s Republikom Austrijom obnove spomen-pohodi na Bleiburg za žrtve s hrvatskoga Križnoga puta. I neka dostojno iskazuju počast žrtvama Hude Jame, Kočevskoga Roga, Tezna, Dakse, Maclja, Jazovke i bezbrojnih drugih stratišta.

Ne zaboravljamo da su počinitelji zločinstava na Jazovki znali što čine! Stoga Hrvatski obredni zdrug Jazovka u ime sudionika ovoga Spomen-pohoda jamči spremnost na bezuvjetnu provedbu svih zadaća iz ovog i prijašnjih proglasa. Hrvatska mora prekinuti šutnju!

Na djelu za Dom!

Za hodočasnike SPOMEN-POHODA
HOZ – HRVATSKI OBREDNI ZDRUG – JAZOVKA
Boris Prebeg, predsjednik