Obraćanje hodočasnicima u ime branitelja Doma i Naroda na Jazovkci 22. lipnja 2021. g.

30th Jun 2021 Uncategorized

Dame i gospodo, dragi hodočasnici iz Domovine i izvan Nje;

Svake godine okupljamo se na ovom svetom mjestu. U ovoj šumi nad ovom jamom Jazovkom molimo za duše ovdje mučki pobijenih, bez suda i dokazane krivice. Ljubav prema Domu, Narodu i slobodi bijaše njihova jedina krivnja, a nju ne treba dokazivati. Oni su neprijatelji naroda i sluge okupatora, rekao je Komesar, Zlotvor. Njima dokazi nisu bili potrebni. Bilo im je dovoljno njihovo zloćudno mišljenje – komunističko, zločinačko.

Mi okupljeni u ovoj šumi nad ovim stratištem istodobno, mislimo na one okupljene u jednoj drugoj šumi, šumi Brezovici, gdje oni vjerni sljedbenici zlotvora i ubojica na prikrivenom i negiranom mjestu pogubljenja više tisuća branitelja Doma i Naroda orgijaju, slave i veličaju djela zbog kojih mi ovdje komemoriramo. Dakako, valja napomenuti, kako oni to čine uz svesrdnu potporu vlasti Republike Hrvatske. Kako vodeći sljedbenici notornih ubojica koji sebe nazivaju antifašistima, kažu: žao im je jedino što su njihovi časni uzori 1945. g. šlampavo obavili posao. Kao posljedicu te šlampavosti mi imamo razloge i poznata mjesta za naša okupljanja u zajedništvu i zahvalnosti.

Dvolični, neiskreni odnos hrvatskih državnih vlasti možete vidjeti već danas u Brezovici , a sutra 23. lipnja na Jadovnom gdje prema istraženim dokazima koje su nam predočili speleolozi nema ljudskih kostura, zatim 27. srpnja u Srbu gdje će ponovo ubojice i njihovi sljedbenici slaviti pokolj hodočasnika, cijelih obitelji (obitelj Ivezić s 32 člana) te svećenika pečenog na ražnju. Napominjem i ponavljam sve uz svesrdnu i cjelokupnu potporu vlasti Republike Hrvatske.

Svako godine se zaklinjemo da ih nikada nećemo zaboraviti. Zbog toga stalno hrvatskim vlastima iznosimo zahtjeve za pravedno i zakonito rješavanje pitanja žrtava branitelja Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz svih ratova. Naši zahtjevi su utemeljeni na propisima Republike Hrvatske, kojih se državne vlasti ne drže, Odlukama ili Rezolucijama Europskoga vijeća 1096. i 1481 te Izjave ili Deklaracije Hrvatskoga sabora. Europske vlasti potiču sve države koje su srušile komunističke režime da provedu, lustraciju i dokinu komunističko naslijeđe. Čak se nude određena financijska sredstva za takve poduhvate. Godine 2018. se navršilo 100 godina od početka organiziranog državnog srpskog terora nad Hrvatima kako u kraljevini SHS tako i komunističkoj Jugoslaviji. O tome smo pisali. Nitko iz hrvatskih državnih vlasti, znanstvenih institucija , nekih sveprisutnih komunističkih akademika nije objasnio korisnost za hrvatske probitke to ustrajavanje na pozicijama srpskog ekspanzionizma, šovinizma, svetosavlja da ne nabrajam u nedogled. Mi ovdje na Jazovci imamo naše crkve, naše vjere i pastire. Tuđi nam ne trebaju!

Pomozimo, svi zajedno, hrvatskim vlastima doći do istine, mislimo svoji glavama i budimo uporni i ustrajni. Pomozimo im čuti, istovjetne poruke iz Bleiburških propovijedi poglavarâ Katoličke crkve u Hrvata Pomozimo im čuti i propovijedi vjerskih autoriteta upućenih s ovog mjesta iznad ove jame Jazovke, koju se ne može krivotvoriti ili eliminirati jer nije izvan granica RH.

U novije doba svjedoci smo relativiziranja partizanskih i Jugokomunističkih zločina na način da ih se ni okorjeli staljinisti ne bi posramili. Tako su pustili glas da bi primjerice Bleiburšku komemoraciju trebalo preseliti negdje u Domovinu. Pandemija korona virusa je idealan paravan. Već ove godine organizirano je više različitih komemoracija. Sve skupa vodi u kaos, gubi se sadržaj. Za tom idejom poveli su se neki ljudi iz crkve , kažu trebalo bi razmisliti!

Odgovor na ovo pitanje dati će Republika Hrvatska u postupku pokopa zemnih ostataka mučenika jame Jazovke, Brdovca, Prudnica i drugih stratišta. Nadamo se da će to biti utemeljeno na hrvatskim propisima, uljudbi, vjerskoj tradiciji i međunarodnim konvencijama kojih je Republika Hrvatska potpisnica. Poglavito ženevskih konvencija.

Na kraju se upitajte, na primjer: kakav je zločin napravio komunistički ministar unutarnjih poslova NRH, Vicko Krstulović nalažući da se hrvatska vojnička groblja preoru kako bi se trajno zatrla uspomena na hrvatske vojnike, kako bi im se u konačnici oduzela čast i beskrajno ponizilo i to u onom temeljnom ljudskom smislu. Usporedite to s praksom da se još i danas grobovi branitelja Doma i Naroda , prekapaju i pokopi vrše bez istraživanja, identifikacija suprotno svim domaćim i međunarodnim propisima bez imena. Dakle, najlakše i najbezbolnije ih je nazvati – Bezimenima. Nevjerojatna koincidencija koja se njegovala godinama. Bezimene Žrtve i bezimeni Krvnici. Smije li to tako ostati? Hoćemo li to prešutno odobriti?

Dame i gospodo, dragi hodočasnici, govorimo o žrtvi o pomirenju hrvatskih naraštaja. Zaključimo. No Name, to nije, niti će biti naš izbor.

Na djelu za Dom!

Žarko Jerković