Proglas sa Spomen pohoda na Jazovku 2021.

22nd Jun 2021 Vijesti

Vlastima Republike Hrvatske

Prisjećajući se žrtava jugoslavenskoga komunizma koje danas ovdje obilježavamo, Hrvatski obredni zdrug Jazovka u ime hodočastnika Spomen-pohoda na Jazovku upućuje ovaj proglas vlastima Republike Hrvatske.

Nakon prošlogodišnjega spomen-pohoda, iz jame Jazovka u srpnju 2020. ekshumirano je dodatnih 814 žrtava komunističkoga zločina iz 1945. godine.

Podsjećamo vlasti Republike Hrvatske da do danas, tri desetljeća od prvoga spomen-pohoda na Jazovku, unatoč pronalazku brojnih dokaza strašnoga zločina počinjenoga na ovom mjestu, žrtvama nije osiguran dostojanstven pogreb niti spomenik, kao i da odgovorni za zločin nikad nisu sudski procesuirani.

Zbog svega toga tražimo da vlasti Republike Hrvatske identificiraju žrtve komunističkoga zločina ekshumirane iz jame Jazovke. Žrtve ne zaslužuju počivati bezimene.

Protivimo se zamisli da se posmrtni ostatci žrtava komunističkoga zločina iz Jazovke pokopaju na groblju u Sošicama, gdje bi počivali pored grobova svojih krvnika, partizanskih komunističkih zločinaca.

Umjesto toga, tražimo da se posmrtni ostatci žrtava komunističkoga zločina iz Jazovke pokopaju u grobnicu koja bi bila izgrađena neposredno pored jame Jazovke, uz poštivanje svih ljudskih vrjednota i vjerskih običaja.

Tražimo konačno pokretanje iztrage o masovnim ubojstvima ranjenika iz zagrebačkih bolnica, bolničkoga osoblja, častnih sestara i ostalih čiji su posmrtni ostatci ekshumirani iz jame Jazovka, kako bi se nedvojbeno utvrdilo nalogodavce i počinitelje toga zločina te javno obznanilo njihova imena.

Također, kao i predhodnih godina, opetovano tražimo da vlasti Republike Hrvatske provedu dekomunizaciju javnih prostora, odnosno da uklone sve spomenike te preimenuju ulice i trgove posvećene jugoslavenskim komunistima odgovornima za zločine nad hrvatskim narodom.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za znanstvena iztraživanja Drugoga svjetskoga rata i poraća te da se poruči jasno “ne” pokušajima manjega diela znanstvene zajednice da se sprieči legitimna i potrebna revizija hrvatske poviesti 20. stoljeća. U okviru toga, zahtievamo osnivanje samostalnoga državnoga tiela koje bi se bavilo pronalaskom, obilježavanjem i održavanjem grobova žrtava komunističkih zločina, vođenjem sustava za identifikaciju žrtava te svim potrebnim radnjama koje bi dovele do sudskih postupaka i presuda.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske prekinu s obilježavanjem događaja usmjerenih protiv obstojnosti hrvatskoga naroda i hrvatske države te da dostojno obilježe hrvatske žrtve Bleiburga, Macelja, Tezna, Dakse, Jazovke i drugih stratišta.

Ne zaboravljamo da su počinitelji zločina Jazovke znali što čine! Stoga, Hrvatski obredni zdrug Jazovka u ime sudionika ovoga Spomen-pohoda jamči spremnost na bezuvjetnu provedbu do izpunjenja svih zadaća iz ovoga i prijašnjih proglasa. Hrvatska mora prekinuti šutnju!

Na djelu za Dom!

Za hodočasnike Spomen-pohoda

HOZ – Hrvatski Obredni Zdrug – JAZOVKA

Boris Prebeg, predsjednik

Proglas je pročitao Frano Čirko: