Proglas sa Spomen pohoda na Jazovku 2023.

22nd Jun 2023 Vijesti

Prisjećajući se žrtava jugoslavenskoga komunizma koje danas ovdje obilježavamo, Hrvatski obredni zdrug Jazovka u ime hodočastnika Spomen-pohoda na Jazovku upućuje ovaj proglas vlastima Republike Hrvatske.

Već je tri godine prošlo od kada je iz jame Jazovke u srpnju 2020. godine ekshumirano 814 žrtava komunističkoga zločina iz 1945. godine.
Podsjećamo vlasti Republike Hrvatske da do danas, više od tri desetljeća od prvoga spomen-pohoda na Jazovku, unatoč pronalazku brojnih dokaza strašnoga zločina počinjenoga na ovom mjestu, žrtvama nije osiguran dostojanstven pogreb niti spomenik, kao i da odgovorni za zločin nikad nisu sudski procesuirani.

Zbog svega toga tražimo da vlasti Republike Hrvatske identificiraju žrtve komunističkoga zločina ekshumirane iz jame Jazovke. Žrtve ne zaslužuju počivati bezimene.
Tražimo da se posmrtni ostatci žrtava komunističkoga zločina iz Jazovke pokopaju u zajedničku grobnicu u blizini jame Jazovke, uz poštivanje svih ljudskih vrjednota i vjerskih običaja.
Tražimo konačno pokretanje iztrage o masovnim ubojstvima hrvatskih ranjenika iz zagrebačkih bolnica, bolničkoga osoblja, častnih sestara i ostalih čiji su posmrtni ostatci ekshumirani iz jame Jazovka, kako bi se nedvojbeno utvrdilo nalogodavce i počinitelje toga zločina te javno obznanilo njihova imena.

Također, kao i predhodnih godina, opetovano tražimo da vlasti Republike Hrvatske provedu dekomunizaciju javnih prostora, odnosno da uklone sve spomenike te preimenuju ulice i trgove posvećene jugoslavenskim komunistima odgovornima za zločine nad hrvatskim narodom.
Tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za znanstvena iztraživanja Drugoga svjetskoga rata i poraća te da se poruči jasno “ne” pokušajima manjega diela znanstvene zajednice da se sprieči legitimna i potrebna revizija hrvatske poviesti 20. stoljeća.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske prekinu s obilježavanjem događaja usmjerenih protiv obstojnosti hrvatskoga naroda i hrvatske države. To uključuje i obilježavanje današnjega od hrvatskoga naroda nikada prihvaćenoga praznika upitne historiografske točnosti. Sramotno je, licemjerno i apsurdno da hrvatska vlast svoje predstavnike šalje na komemoraciju za 814 nevinih žrtava Jazovke, a istovremeno najviši dužnosnici te iste vlasti u šumi Brezovici komemoriraju i slave krvnike tih istih žrtava.

Umjesto komemoriranja jugoslavenskih krvnika, od hrvatske vlasti tražimo da dostojno obilježi žrtvu hrvatskih vojnika i civila – od Macelja, Tezna, Dakse, Jazovke, pa sve do Bleiburga i drugih stratišta. Tražimo i da naša diplomacija kao vanjskopolitički prioritet uvrsti i povratak spomen-pohoda na Bleiburg, kojega su austrijske vlasti zabranile prošle godine, kao i obnovu unakaženoga bleiburškoga spomenika našim mrtvima s kojega je uklonjen hrvatski poviesni grb – isti onaj grb koju krasi pročelja mnogih austrijskih plemićkih dvoraca, vila i crkava.

Ne zaboravljamo da su počinitelji zločina Jazovke znali što čine! Stoga Hrvatski obredni zdrug Jazovka, svjestan da je stiglo vrieme da Istina i Pravda ugledaju svjetlo dana, u ime sudionika ovoga Spomen-pohoda jamči spremnost na bezuvjetnu provedbu do izpunjenja svih zadaća iz ovoga i prijašnjih proglasa. Hrvatska mora prekinuti šutnju!

Na djelu za Dom!

HOZ Jazovka